Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dieta bezglutenowa – na czym polega i jak sobie z nią radzić?

5 września 2016

Dietę bezglutenową musi stosować coraz więcej osób na świecie. Jednak wiele osób też zadaje pytanie na czym dokładnie polega dieta bezglutenowa i co to jest gluten?

Gluten to białko roślinne, które spotkamy w pszenicy, owsie, jęczmieniu i życie, czyli produkty zawierające te zboża muszą być wykluczone z diety bezglutenowej. Każdy produkt który zawiera choćby śladowe ilości glutenu może okazać się niebezpieczny, zatem osoba będąca na diecie musi dokładnie sprawdzać czy produkty nie zawierają wyżej wymienionych zbóż. Pamiętajmy, że owies jest niebezpieczny ze względu na zanieczyszczenia innymi zbożami jakie mogą się pojawić podczas przemiału czy innej formy przetworzenia. Na półkach sklepowych można znaleźć coraz więcej produktów opisanych jako bezglutenowe.

Zasady diety bezglutenowej 

Dieta bezglutenowa stała się niezwykle popularna, a nawet wręcz modna wśród wielu osób. Obecnie na świecie obserwujemy cały czas trend na dbanie o zdrowie, formę fizyczną i zdrową żywność, stąd także popularność diety bezglutenowej. Bardzo dużo osób przechodzi na dietę bezglutenową nie tylko ze względu na nietolerancję glutenu, ale tez dlatego że uważają iż jest to dieta zdrowsza i lepiej wpływa na organizm.

Zatem nic dziwnego, że w sklepach można znaleźć już olbrzymia propozycję produktów bezglutenowych: pieczywo bezglutenowe, ciastka, spody od pizzy i wiele innych, ale trzeba być bardzo ostrożnym przy wyborze i starannie czytać na etykiecie skład produktu. Bardzo często osoby interesujące się dietą bezglutenową pytają o to, czy gotowe produkty są wskazane i bezpieczne dla osób chorujących na celiakię, a jeśli tak to jaki mogą mieć wpływ na chorą osobę. Przyjrzyjmy się więc dokładniej na przykład ciastkom bezglutenowym. Zawierają one w 53 procentach czekoladę mleczną, masło w 5procenatch, a pozostałe produkty to skrobia modyfikowana tapioki, jajka, mleko w proszku, emulgator, substancje spulchniające, aromaty naturalne, kwas cytrynowy, syrop z buraków cukrowych, monoglicerydy i diglicerydy.

Z pewnością nie jest to krótki skład, więc czy taka ilość substancji dodatkowych może być zdrowa?

Zastanówmy się nad skutkiem jedzenia tych substancji i jaki mają one wpływ na nasz organizm.

Zacznijmy od kwasu cytrynowego.

Jego spożywanie związane jest z możliwością wystąpienia ciężkich do wyleczenia wysypek skórnych, które występują u osób chorujących na różnorodne alergie pokarmowe, na celiakię oraz na sporą ilość różnych nietolerancji pokarmowych. Nie jest to produkt polecany szczególnie dla dzieci i osób starszych. Cukier, oprócz tego że dostarcza wiele zbędnych kalorii i powoduje szereg problemów zębami, to do tego niszczy kosmyki jelitowe, które są szczególnie wrażliwe o osób chorujących na celiakię i na nietolerancję glutenu. Do tego dochodzi obawa o spożycie wielu konserwantów i środków spulchniających, zawartych w ciasteczkach, co dla osób zdrowych nie jest dobre a co dopiero dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe.

Produkty bezglutenowe 

Wniosek z tego jest bardzo prosty, jeśli chcemy aby dieta bezglutenowa przynosiła skutki to najlepiej wszystkie potrawy przygotowywać samemu z produktów naturalnych z pewnego źródła, co daje nam pewność że faktycznie nie zawierają substancji nietolerowanych przez organizm. Po rozpoznaniu przez lekarzy nietolerancji glutenu, najlepiej zacząć przygotowywanie posiłków w domu, jest to ważne praktycznie przy każdej alergii pokarmowej, ponieważ w przeciwnym przypadku dieta po prostu nie przyniesie efektów. Dieta bezglutenowa jest dosyć kosztowna, kupowanie gotowych produktów to nie dość że ryzyko niepewnych składników, to do tego niestety wielkie obciążenie dla kieszeni. Nietolerancję glutenu w każdym przypadku powinien stwierdzić lekarz po odpowiednich badaniach.

Na podstawie badań krwi można określić nietolerancję lub też celiakię, ale takie badanie musi w każdym przypadku zlecić lekarz, ponieważ są wykonywane w warunkach laboratoryjnych. Do lekarza warto zgłosić się zawsze jeśli mamy podejrzenie takiej dolegliwości, szczególnie jeśli występuje u dzieci. Badania zawsze powinno wykonywać się przed przejściem na dietę i dopiero po potwierdzeniu można zastosować dietę bezglutenową.