Trwa ładowanie proszę czekać ...

Specyfika diety bezglutenowej

5 września 2016

Dieta bezglutenowa może być postrzegana na przynajmniej kilka sposobów.

W wielu przypadkach jest koniecznością, bywa jednak i tak, że staje się swego rodzaju wyborem żywieniowym. Warto zatem zastanowić się nad tym, jak ją komponować, a także nad tym, w jakich okolicznościach można ją uznać za naprawdę dobry wybór.

Dieta tego rodzaju jest koniecznością przede wszystkim w przypadku tych osób, które zmagają się z problemem celiakii, a także dla osób, które są uczulone na gluten. Chorzy nie mogą dopuścić do pojawienia się stanu zapalnego jelit, zwłaszcza, że w skrajnym przypadku może to przyczynić się do całkowitego zniszczenia kosmków jelitowych. Jedynym rozwiązaniem, na jakie należy się przygotować, jest zatem przestrzeganie ścisłej diety. Co więcej, dietę taką zaleca się niemowlętom, pozwala bowiem ona na uchronienie małych dzieci przed tego rodzaju problemami zdrowotnymi w przyszłości.

Dieta bez glutenu 

Dieta bezglutenowa zaliczana jest do tych, które bazują na licznych zakazach. Nie wolno jeść nie tylko pieczywa, ale i innych wyrobów, w skład których wchodzi mąka pszenna. Z glutenem należy liczyć się w niemal każdym produkcie zbożowym dostępnym na polskim rynku, warto przy tym podkreślić, że wolne od niego nie są również same zboża –pszenica, żyto i jęczmień, a nawet kasza manna i kasza jęczmienna. Osoby, które starają się unikać glutenu muszą liczyć się również z tym, że nie wolno im sięgać po kawę zbożową, wiele przetworów owocowych, piwo, lody, sosy gotowe na czele z keczupem i majonezem oraz te produkty, które w swoim składzie zawierzają sól. Niestety, gdy mówimy o śladowej ilości glutenu, ta jest charakterystyczna dla całej żywności, z którą mamy do czynienia w zwykłych supermarketach, a wyjątki są jedynie nieliczne. Chory musi ściśle przestrzegać nakreślonego mu jadłospisu, nie można jednak nie zgodzić się z tym, że już samo jego stworzenie jest dużym wyzwaniem.

Osoby, które znajdują się na diecie bezglutenowej, muszą przestrzegać kilku zasad.

Pierwsza z nich zakłada konieczność kupowania jedynie tej żywności, która jest oznaczona jako „produkt bezglutenowy”. Często oznaczenie słowne nie jest stosowane, w jego miejsce pojawia się jednak symbol graficzny wyobrażający przekreślony kłos. Właśnie takie oznaczenie powinno być postrzegane jako pierwsza informacja pozwalająca na refleksję na temat tego, czy w ogóle decydować się na zakup danego produktu. Osoby, które zmagają się z nasilonymi objawami chorobowymi muszą być szczególnie ostrożne, zaleca się im więc, aby wybierały wyłącznie produkty wolne od glutenu.

Daje to pewność, że to, co zjemy, nie będzie miało niekorzystnego wpływu na stan naszego zdrowia. Na szczęście, lista produktów wolnych od glutenu nie jest wcale mała. Znajduje się na niej między innymi kawa (pod warunkiem, że nie jest to kawa rozpuszczalna), herbata, herbatki ziołowe, rum, wino gronowe, kakao rozpuszczalne i woda mineralna. Wśród produktów mlecznych warto wskazać na białe sery, mleko i kefir, a wśród mięs i ryb konieczne jest polecenie świeżego mięsa, ryb, owoców morza, podrobów oraz tak zwanych wędlin wysokogatunkowych.

Co ważne, wolne od glutenu są tylko niektóre warzywa i owoce, co potrafi być zaskoczeniem nawet dla tych osób, które znajdują się na diecie już od jakiegoś czasu. Co do zasady, nie trzeba się w ich przypadku ograniczać, choć w przypadku niektórych z nich szczególnie duże znaczenie wydaje się mieć ich właściwe przechowywanie. Skomplikowana może być też dieta uwzględniająca pieczywo. W sprzedaży dostępne są makarony oraz pieczywo bezglutenowe, można jednak sięgać również po prażoną kukurydzę oraz chrupki czyste kukurydziane.