Trwa ładowanie proszę czekać ...

Niezbędne szczegóły i szczególiki diety bezglutenowej cz II

5 września 2016

Jeśli na etykiecie pojawia się informacja o tym, że dany produkt może być zanieczyszczony glutenem to jest to bardzo ważna kwestia dla nas.

Okazuje się jednak, że niektórzy producenci używając do produkcji składników naturalne bezglutenowych umieszczają informację o skreślonym kłosie, ale w rzeczywistości używane przez nich produkty są często zanieczyszczone glutenem i niestety nie mamy gwarancji, że taki produkt jest bezpieczny. Jeśli prowadzone są badania to często jest to tylko jednorazowa kontrola, które nie będzie nam w stanie zagwarantować, że kolejne partie produktów również będą czyste. Jedynym rozwiązaniem będzie więc szukanie takich produktów, które mają licencjonowany znak przekreślonego kłosa. Będzie można go umieszczać wyłącznie po przeprowadzeniu dokładnych badań i dopiero, gdy spełni się wymagające kryteria uprawniające do umieszczenia tego znaku. Jego obecność daje nam pewność, że taki produkt jest przebadany oraz będzie bezpieczny.

Produkty bez glutenu 

Na opakowaniach produktów bezglutenowych znaleźć można różnorakie symbole przekreślonego kłosa. Wynika to z faktu, że każdy producent może projektować swój własny znaczek. Niestety obecność symbolu na opakowaniu nie musi świadczyć o braku glutenu, ponieważ w Polsce nie mamy narzuconego obowiązkowego badania określającego poziom glutenu. Biorąc pod uwagę ostatnie wyniki badań przeprowadzone przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią co do produktów, jakie określone są jako bezglutenowe, a jednak okazuje się, że zanieczyszczenie jest tam poważne.

Obecność licencjonowanego znaku będzie już dla nas pewnością, że firma, która produkuje żywność bezglutenową spełniła bardzo liczne wymagania, i dlatego mamy gwarancje, że taki produkt jest niezanieczyszczone i każdy etap produkcji przebiegał tak, że glutenu w tym produkcie nie będziemy znajdować. Producenci tacy regularnie badają każdą partię produktu. Warto także pamiętać, że gluten znajduje się także na produktach nieżywnościowych, takich jak leki czy suplementy diety.

Czytamy etykiety bez wątpliwości

Wśród osób, które wykluczają gluten z diety wątpliwości budzą liczne produkty spożywcze jakie pojawiają się na sklepowych półkach. Pojawia się pytanie o takie składniki jak syrop glukozowo – fruktozowy czy skrobia modyfikowania. Obecnie mamy rozporządzenie, które zobowiązuje do znakowania środków spożywczych w taki sposób, by poinformować o obecności glutenu w produkcie w taki sposób, by wszystko było dokładnie oznaczone i widoczne. W przypadku niektórych produktów należy między innymi informować o tym jak będzie wyglądać sytuacja z jakich zbóż przygotowywane są te produkty.

Jeśli na etykiecie znajduje się informacja właśnie o takich produktach jak syrop glukozowo – fruktozowy to powinna być tam również informacja o tym jaka jest zawartość glutenu. Takim kontrowersyjnym składnikiem jest także glutaminian sodu. Zgodnie z przepisami jakie obecnie obowiązują powinny być podane informacje dotyczące obecności produktów alergizujących oraz źródła ich pochodzenia. Jeśli na etykiecie nie ma informacji iż glutaminian pochodzi z pszenicy czy też produktów ma śladowe ilości glutenu. Do takich bardzo popularnych produktów zaliczają się również agar, guma guar, guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, pektyna czy karagen.

Wśród tych dodatków, które mogą zawierać gluten będzie słód jęczmienny, błonnik roślinny, białka zbóż. Zgodnie z aktualnymi obostrzeniami prawnymi również te składniki powinny zostać podkreślone, zawierać informacje na ten temat. Oczywiście powyższe dodatki znajdują się w żywności wysoko przetworzonej i osoba, która nie przyjmuje glutenu musi na to uważać. Dieta ściśle bezglutenowa to wielkie wyzwanie, i jej prowadzenie będzie najczęściej bardzo trudne. Każdy kto chce się tym zająć musi brać pod uwagę, że trzeba każdy produkt spożywczy dokładnie sprawdzać i w ten sposób będziemy mieli informacje o tym czy dany produkt dla nas będzie rzeczywiście bezpieczny.

Najtrudniejsze na diecie bezglutenowej będą wszystkie pierwsze zakupy, ponieważ dla nas będzie to szok, że wiele produktów ma w sobie gluten.