Trwa ładowanie proszę czekać ...

Niezbędne szczegóły i szczególiki diety bezglutenowej cz I

5 września 2016

Musimy zdawać sobie sprawę z tego, że dieta bezglutenowa to zawsze stałe czytanie wszystkich etykiet. To, że produkt nie miał glutenu to nie będzie oznaczać, że nadal tak jest. Zdarza się, że producenci mają swój produkt na rynku, ale zmieniają jego technologie produkcji i w ten sposób może się okazać, że jednak pojawi w takim produkcie gluten i z bezpiecznego stanie się niewłaściwy dla osób, które mają problem z celiakią.

Zawartość glutenu w produktach bezglutenowych

Zgodnie z rozporządzeniem Komisji Europejskiej za produkt bez glutenu można uznać taką propozycję, w której będzie nie więcej niż 20mg glutenu w kilogramie. Jeśli produkt będzie spełniał normę po badaniach laboratoryjnych może zostać oznakowany jako produkt ze skreślonym kłosem. Mimo, iż obowiązek dokładnego oznaczenia alergenów na produktach spożywczych jest już długi czas to producenci żywności nie zawsze się do tego stosują. Osoby na diecie bezglutenowej wielokrotnie spotykają się z problemem czy produkt jest bezpieczny.

Zdarza się, że na etykietach widnieją czasami określenia, które są mylące szczególnie dla tych osób, które są dopiero na początku swojej diety bez glutenu. Wtedy mogą się często pomylić, gdy pojawią się określenia takie jak skrobia, słód, błonnik acerośliny. Zgodnie z obowiązującymi przepisami w naszym kraju na opakowaniach muszą się znajdować określenia odnoszące się do nazwy zboża, z jakiego dany produkt powstawał. Wyjątkiem są tutaj produkty jednoskładnikowe, których nazwy wyraźnie informują nas o tym z jakiego zboża dany produkt powstawał. Natomiast produkty jednoskładnikowe, co do których nie mamy jednoznacznie w nazwie określanego zboża powinny mieć na etykiecie taką informację, która będzie odnosić się również do tego jakie zboże było wykorzystywane.

Prawdziwe produkty bez glutenu 

Jeśli nie jesteśmy pewni czy w takim produkcie będzie się znajdować gluten powinniśmy przede wszystkim być ostrożni i lepiej produktu nie kupować. Zawsze można udać się do producenta i poprosić o to jak wygląda skład produktu. Jeśli chodzi o produkty związane z glutenem będzie można również zgłosić do inspekcji handlowej, jeśli oznaczenie nie jest właściwe. Od nie tak dawna mamy inne formy etykietowania żywności, które mają możliwość rozwiązania problemów osób, które mają alergię czy też jakieś nietolerancję pokarmowe. Zgodnie z nowelizacją Parlamentu Europejskiego mamy obowiązek dla producentów żywności wprowadzenia informacji na temat tych wszystkich składników, które mogą powodować alergię albo prowadzić do nietolerancji składnikowej. Powinny się one pojawiać w innych kolorach, tak by dało się je łatwo zauważyć.

Taka zasada dotyczy wszystkich składników użytych w danym produkcie nawet jeśli kilka jest z tego samego surowca alergennego W momencie, gdy na etykiecie pojawiają się dokładnie wyszczególnione składniki uczulające producentów nie musi już umieszczać dodatkowej informacji, że produkt ma gluten. Jeśli wśród składników nie ma wyróżnionej informacji, że gluten w produkcie się znajduje, ale pojawia się opcja, że na terenie zakładu produkcyjnego stosuje się surowce glutenowe to używanie takiego produktu będzie całkowicie zakazane. Takie informacje mogą się pojawić praktycznie na każdym produkcie, w przyprawach zbożowych, orzechach, owocach suszonych, nabiale czy wędlinach.

Badania jakie prowadzone są przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej pokazują, że szereg produktów naturalnie bezglutenowych zostaje jednak zanieczyszczona wtórnie glutenem. Do takiego zanieczyszczenia może dojść na etapie uprawy, w zakładzie produkcyjnym przez pracę na takiej samej taśmie produkcyjnej z różnymi składnikami żywieniowymi. Wydawałoby się, że tego typu zanieczyszczenia nie powinny stanowić zagrożenia, ale jednak jest inaczej i często ten problem jest zauważalny. Zdarza się, że zanieczyszczenia te są na tyle duże, że taki produkt automatycznie bardzo szybko staje się szkodliwy.

Dlatego właśnie dieta bezglutenowa jest sporym problemem i jej prowadzenie może nastręczać naprawdę wiele trudności i trzeba mocno zwracać uwagę na różne elementy.