Trwa ładowanie proszę czekać ...

Praktyczne podejście do diety bezglutenowej

5 września 2016

Coraz więcej osób cierpi niestety na problemy z prawidłowym trawieniem glutenu. W ich przypadku dieta bezglutenowa jest koniecznością.

Dieta bezglutenowa

Taka dieta staje się również popularna wśród osób pragnących zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ jest zawsze niskokaloryczna. Dieta bezglutenowa jest też po prostu modna, co nie jest specjalnie mądre, ale na pewno też nikomu nie zaszkodzi. Ilość osób przyznających się do stosowania diety bezglutenowej, niezależnie od motywacji jej wprowadzenia, jest większa z miesiąca na miesiąc, ale czy na pewno stosowane są realne diety bezglutenowe?

W praktyce tylko niewielki odsetek osób przekonanych o praktykowaniu diety wolnej od glutenu faktycznie nie spożywa tego białka. Są to głównie osoby, dla których gluten jest toksyczny. W większości przypadków gluten jest po prostu mocno ograniczany i jeśli nie ma wskazania medycznego do jego całkowitej eliminacji, nie jest to żadnym problemem. Jeśli jednak jest się w tej niewielkiej, nieszczęśliwej grupie, która musi rygorystycznie unikać glutenu, konieczne jest upewnienie się, że nie ma go w diecie. Samo wyeliminowanie słodyczy i makaronów to tylko pierwszy i w dodatku mały krok w walce z glutenem diecie. Pełna dieta bezglutenowa nie należy do zbyt przyjemnych i w dodatku może być stosunkowo kosztowna ze względu na konieczność zamiany produktów glutenowych na inne. W jej pilnowanie musi zaangażować się osoba chora i powinno jej też pomagać otoczenie.

Celiakia, jak w medycynie nazywa się negatywna reakcja na gluten, nie musi na szczęście być bardzo problematyczna, jeśli tylko wypracujemy sobie odpowiednie nawyki. Najwięcej glutenu znajdziemy w ziarnach zbóż, głównie w pszenicy i jej odmianach, w życie i w jęczmieniu. Wbrew przekonaniu części osób, podobne białko znajdujące się w owsie, awenina, nie wykazuje podobnie toksycznych właściwości. Osoby chore na celiakię mogą się ratować właśnie owsem, chociaż nie powinno go być więcej niż 50g na dobę, u dzieci połowa tej dawki. Osoba chora musi się jednak upewnić, że ma do czynienia z czystymi produktami owsianymi oznaczonymi przekreślonym kłosem pszenicznym.

W typowych produktach owsianych są bowiem domieszki innej mąki, a więc i glutenu. Owies nie jest też produktem idealnym, więc przyjmować się go powinno dopiero po wstępnej fazie leczenia, po zregenerowaniu się kosmków jelitowych. Najsilniejsze przeciwwskazania w trakcie stosowania diety bezglutenowej dotyczą zwłaszcza produktów wykonanych bezpośrednio ze zbóż glutenowych. Eliminować trzeba wszystkie rodzaje mąki, zwłaszcza pszenną, ale też zwykłą owsianą. Nie można jeść ponadto kasz oraz płatków i otrębów, jeśli nie są oznaczone wspomnianym już symbolem przekreślonego kłosa.

Dokładnie to samo dotyczy pieczywa i wszelkich wypieków. Wiele osób jest nieświadomych, że gluten znajdziemy także w piwie i w kawie zbożowej, a nawet w niektórych napojach mlecznych i w samym mleku. Bardzo ważne jest też unikanie wszelkich kiełków pszenicznych i nawet zarodków pszennych oraz produktów z olejem uzyskiwanym z tych produktów.

Gluten to ogólnie bardzo dobry nośnik smaku i aromatu najróżniejszych potraw oraz pomaga zachować odpowiednią konsystencję produktów spożywczych, więc szeroko wykorzystuje się go w bardzo różnych dziedzinach przetwórstwa spożywczego. Jest ponadto zdolny do wiązania wody z tłuszczem, stabilizuje produkty i bierze udział w emulgacji. To wszystko sprawia, że gluten znajdziemy także w przetworach mięsnych i w konserwach rybnych, zwłaszcza w produktach panierowanych.

Uważać należy na sosy i zupy instant, drobne przekąski ziemniaczane i kukurydziane, a nawet jogurty i serki pozornie nie mające nic wspólnego ze zbożami. Dodawany jest do nich błonnik zbożowy. Niebezpieczne są szybkie przyprawy typu keczup i musztarda, gluten może być w gumach do żucia i innych słodyczach, których byśmy o to nie podejrzewali, a nawet w proszku do pieczenia i mieszankach przypraw.

Koniecznie trzeba uważać także na alkohole kolorowe zabarwiane naturalnymi substancjami z udziałem glutenu.