Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dietetyk radzi, na co uważać w diecie bezglutenowej

5 września 2016

Obecnie rośnie liczba osób, które mają problem z glutenem. Takie osoby mają nietolerancję glutenu albo też celiakię. Wszystkie te osoby, mają problem z reakcją organizmu, ale są także takie osoby, które podają się modzie na dietę bezglutenową. Dla tych wszystkich osób mamy ciekawe informacje o tym jak można sobie poradzić w życiu bez glutenu. Gluten to roślinne białko, które ma formę kleju i nadaje produktom strukturę, która jest podobna do pieczywa.

Co to jest celiakia?

To choroba trzewna, która ma podłoże autoimmunologiczne oraz genetyczna. Charakteryzuje takie osoby stała nietolerancja glutenu. Jeśli chorzy nie będą mieli odpowiedniej diety gluten będzie powodował zanik kosmków jelitowych i pojawienie się objawów takich jak wzdęcia, biegunki czy też spadek masy ciała oraz niedobory pokarmowe. Celiakia nie zawsze jednak będzie się objawiać w formie widocznej. Trzy postacie dolegliwości Nie można mylić celiakii z reakcją uczuleniową na gluten. Taka alergia będzie się objawiać wymiotami, biegunką a niekiedy nawet wstrząsem anafilaktycznym.

Potwierdzić tę przypadłość mogą testy skórne oraz podwyższone przeciwciała IgE. Kolejnym typem dolegliwości związanym ze spożywaniem glutenu będzie nadwrażliwość na biało. To przypadku nietolerancji, w których na podstawie badań wykluczono celiakię czy alergię. Nadwrażliwość potwierdza się przez test prowokacji, a więc wprowadzenie glutenu i zmienianie na dietę bezglutenową. Wtedy będzie można zobaczyć pojawienie się dolegliwości. Celiakię będzie się potwierdzać poprzez test potwierdzający ilość przeciwciał IgA badania genetyczne oraz metodę najbardziej inwazyjną. Niekiedy stosowano również biopsję jelita cienkiego.

Diagnoza - i co dalej?

Skuteczną terapią będzie wyłącznie prowadzenie diety bezglutenowej. Jest jednak ona dość mocno kłopotliwa, co prowadzić będzie do wielu problemów. Musimy wyeliminować produkty zbożowe, które zawierają pszenicę, żyto, jęczmień, pszenżyto, orkisz czy owies. Należy również uważać na gluten ukryty. Może się on pojawiać w wędlinach czy suszonych owocach. Osoba chora na celiakię musi uważnie czytać wszystkie etykiety i musi się również na takich etykietach odpowiednio znać rozumiejąc skład poszczególnych produktów. Na przykład słód jęczmienny jest dodawany do napojów mlecznych i będzie źródłem glutenu, ale nie wszyscy to wiedzą. Warto wiedzieć również, że produkty zbożowe, np. różnorakie mieszanki mogą nie mieć glutenu, ale tak naprawdę często pojawiają się białka, witaminy, składniki mineralne.

Jadłospis bezglutenowy 

Dlatego do jadłospisu wprowadzamy gruboziarniste kasze, nasiona strączkowe czy niełuskany ryż

Niestety mimo uchwalonej w naszym kraju ustawy, która będzie nakazywać umieszczenie na etykiecie produkty spożywczego informacji o tym, że znajduje się tam gluten. Jednak okazuje się, że nadal bardzo wielu producentów będzie tego unikać. I to duży problem, ponieważ tak naprawdę już małe ilości glutenu mogą prowadzić do wielu nieprzyjemnych objawów. Jeśli chodzi o produkty, które są naturalnie bez glutenu będą to między innymi kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, maniok orzechy, komosa ryżowa, mięso, owoc, warzywa, oleje roślinne.

Bezglutenowe produkty przetworzone będą związane z tym, że mamy do 20 mg na kg. Okazuje się, że produkty naturalnie bezglutenowe również mogą być zanieczyszczone w procesie produkcji i to rzeczywiście poważny problem, ponieważ nie zawsze producent będzie nas informował o tym jakie środki są używane w zakładzie produkcyjnym. Jeśli takie informacje będą się pojawiać na opakowaniu, że w zakładzie używa się produktów glutenowych to nie będziemy mogli spożywać takiego produktu. Inne pułapki Jeśli stosujemy dietę bezglutenową należy między innymi pamiętać o tym, że będzie trzeba stosować inne naczynia dla dań bezglutenowych i glutenowych. Konieczne jest także zachowanie kolejności przyrządzenia posiłków – jako pierwsze przygotowujemy dania bezglutenowe.

Gluten może być także w lekach czy kosmetykach. Prowadzenie odpowiedniej diety niekiedy może być dość trudne i będzie bardzo wiele elementów, na które będzie trzeba zwracać.