Trwa ładowanie proszę czekać ...

Dieta bez mleka i glutenu

5 września 2016

Stosowanie odpowiedniej diety może mieć ogromne znaczenie dla osób cierpiących na autyzm niezależnie od ich wieku. Podobnie obserwuje się znakomite rezultaty diety bezglutenowej i wolnej od produktów mlecznych w przypadku młodych osób z syndromem nadpobudliwości ruchowej i deficytem uwagi (ADHD). Dzięki zastosowaniu takiej diety udawało się nawet w przeszłości uratować dzieci przed koniecznością opuszczenia szkoły publicznej ze względu na ich problemy, a u dorosłych pacjentów z autyzmem zaobserwowano wyraźny wzrost funkcjonalności.

Eliminacja  z diety mleka i glutenu

Popularne powiedzenie mówi, że jesteśmy tym, co jemy. Jest to prawda, ale została ona ujęta w sposób bardzo nieprecyzyjny. Sam proces jedzenia jest bowiem bardzo skomplikowany i fakt włożenia czegoś do ust jeszcze o niczym nie świadczy. Tak naprawdę jesteśmy bowiem tym, co uda nam się przyswoić, a proces przyswajania substancji odżywczych zachodzi na całej długości układu pokarmowego. Zaczyna się już w ustach, a kończy razem z końcem układu pokarmowego.

Z przyjmowanej żywności jesteśmy w stanie pozyskać bardzo różne substancje, na przykład tłuszcze, witaminy i białka, ale żeby to było możliwe, konieczne jest odpowiednie rozdrobnienie pokarmu i degradacja substancji składających się na niego. Innymi słowy, pokarm trzeba przeżuć i strawić, by zamienił się na postać, która następnie może być wchłonięta do krwiobiegu, co zachodzi głównie na kosmkach jelitowych w jelicie cienkim. Stajemy się tym, co jemy, kiedy substancje odżywcze z pokarmu zostaną rozprowadzone po całym organizmie przez nasz układ krwionośny.

Dzieci chorujące na autyzm i ADHD są zawsze dotknięte problemami enzymatycznymi, które utrudniają przyjmowanie białek, zwłaszcza kazeiny i glutenu znajdujących się odpowiednio w mleku i zbożach. Brak odpowiednich enzymów powoduje nieprawidłowe wchłanianie się białek. Są one użyteczne dopiero wtedy, kiedy enzymy rozłożą je na cząstki elementarne, którymi są aminokwasy. U osób z autyzmem i ADHD białka rozkładają się na większe części, tak zwane peptydy, które nie powinny przenikać do krwiobiegu w ogóle, ale ze względu na nieprawidłowości działania jelita wywołane obecnością grzybów, są w stanie przenikać do układu krwionośnego, a stamtąd trafiają do mózgu i powodują poważne szkody.

Geneza złego zachowania dziecka

U dzieci z autyzmem można zauważyć, że zawsze chcą jeść te same produkty, na przykład pizzę, chleb, mleko lub ciastka. Związane jest to właśnie z mechanizmami trawienia. Peptydy działają na mózg dziecka w sposób podobny do opioidów powodując uzależnienie się od nich oraz negatywne reakcje czasie, kiedy nie są dostępne. Występujące u dzieci autystycznych objawy są bardzo podobne do tych, jakie wykazują osoby uzależnione od opioidów. Mowa tu przede wszystkim o izolacji, niewrażliwości na ból, nagłych zmianach nastroju, a także o problemach związanych z percepcją zmysłową w zakresie wszystkich pięciu zmysłów.

Dotyk

Dzieci z autyzmem są niewrażliwe lub nadwrażliwe na dotyk. Objawia się to zwykle zachowania autoagresywnymi. W skrajnych przypadkach dziecko mogło oderwać sobie ucho bez odczuwania bólu. W odwrotnych przypadkach dziecko może buntować się przeciwko noszeniu niektórych bardziej obcisłych ubrań, w tym butów. Pomaga tutaj kontakt dziecka z wodą.

Wzrok

Problem ze wzrokiem przypomina problemy z dotykiem. Autystyczne dziecko może widzieć mniej i przybliżać się do telewizora lub godzinami wpatrywać w okno. Może też widzieć więcej u reagować panicznie na bodźce wizualne zamykając się na przykład w łazience. Dzieci nadwrażliwe powinny mieć spokojne otoczenie bez błyszczących i szybko poruszających się przedmiotów. U dzieci ze zbyt małą wrażliwością zaleca się dodatkową stymulację.

Słuch

Nadwrażliwość słuchowa dziecka powinna być wskazaniem do unikania przez nie głośnych zabaw i głośnych miejsc. Można dać mu zatyczki do uszu. Dzieci zbyt mało wrażliwe powinny słuchać muzyki.

Smak i węch

Dzieci z autyzmem często wkładają do ust różne rzeczy. Jest to bezpośrednio związane z ich problemami enzymatycznymi i można zauważyć, że są bardzo selektywne w swojej oralnej fiksacji. Alternatywy dla mleka i chleba Wyeliminowanie mleka i chleba może efektywnie obniżyć poziom substancji szkodliwych we krwi dziecka. Dobrymi zamiennikami dla mleka krowiego są mleka z migdałów czy kokosa. Można też znaleźć mleko bez zawartości kazeiny.

Eliminowanie glutenu jest trudniejsze, ponieważ trzeba usunąć wszystkie produkty zbożowe, a dodatki glutenu można znaleźć w ogromnej ilości najróżniejszych produktów spożywczych.